SKŁADNIKI:
1/2 kg bakłażany
1/2 kg ziemniaki
1/2 kg pomidory
5 cebula średnia
5 ząbków czosnek
2 filiżanka olej z oliwek
pietruszka
oregano (rigani)
kapari
sól
pieprz
1/4 kg feta ( lub inny starty ser)
WYKONANIE:
Pokroić w cienkie plastry : bakłażany
ziemniaki
pomidory
cebulę
czosnek
Pokroić drobno : pietruszkę
Podsmaż na oleju z obu stron bakłażany
Uduś na oleju : cebulę , czosnek
Wymieszaj dobrze bakłażany z cebulą,czosnkiem
Blachę dobrze posmaruj oliwą
Ułóż warzywa w/g kolejności : ziemniaki
bakłażany
pomidory
podrobiona feta
pietruszka
bakłażany
pomidory
Polej oliwą z oliwek
Posyp : oregano, pieprz, sól
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut/180 C
Ustaw pieczenie: góra-dół
Po 30 minutach przestawiamy pieczenie: tylko- dół
Pozostawiamy na następne 30 minut
( Pieczemy do miękkości ziemniaków)
Posyp kapari , świeżo zmielonym pieprzem
Ż y c z ę .......S M A C Z N E G O !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz