czwartek, 11 lipca 2013

GAWROS - Sardela - z piekarnika


                SKŁAD:
                                1 kg gawros (sardela , mała ryba)
                             1/2 kg pomidory
                                5 ząbki czosnek
                                2 cebula
                                   pietruszka
                                   oregano (origano)
                                   pieprz
                                   sól
                              1/4 filiżanka olej z oliwek



                 WYKONANIE:
                             

              Oczyścić ryby jak na rysunku (ciągnąc za głowę-pociągniesz wnętrzności) - dobrze wypukać
              Pokroić w cienkie plastry: pomidory
                                                      czosnek
                                                      cebulę
             Pokroić drobno pietruszkę

             Blachę wysmarować oliwą
             Ułożyć na blasze warstwowo :  rybki
                                                             pomidory
             Posypać: pietruszką
                            oregano
                            sól
                            pieptrz
             Całość polać oliwką

                          Piekarnik ustawić na 200 C i włączyć na 5 minut
                          Do gorącego piekarnika wstawić blachę z rybkami- poziom środkowy
                          Piec w temperaturze 180 C/ góra-dół  przez 20 minut

  Podajemy z białym serem ( feta), oliwkami, chlebem


                                              S  M  A  C  Z  N  E  G  O  !

            


           

       

1 komentarz:

  1. Ja Gawrosy w Grecji jadłam ale smażone. Nie przepadam ogólnie za takimi rybkami ale w końcu się przekonałam :)

    OdpowiedzUsuń