SKŁAD:
1 kg gawros (sardela , mała ryba)
1/2 kg pomidory
5 ząbki czosnek
2 cebula
pietruszka
oregano (origano)
pieprz
sól
1/4 filiżanka olej z oliwek
WYKONANIE:
Oczyścić ryby jak na rysunku (ciągnąc za głowę-pociągniesz wnętrzności) - dobrze wypukać
Pokroić w cienkie plastry: pomidory
czosnek
cebulę
Pokroić drobno pietruszkę
Blachę wysmarować oliwą
Ułożyć na blasze warstwowo : rybki
pomidory
Posypać: pietruszką
oregano
sól
pieptrz
Całość polać oliwką
Piekarnik ustawić na 200 C i włączyć na 5 minut
Do gorącego piekarnika wstawić blachę z rybkami- poziom środkowy
Piec w temperaturze 180 C/ góra-dół przez 20 minut
Podajemy z białym serem ( feta), oliwkami, chlebem
S M A C Z N E G O !
Ja Gawrosy w Grecji jadłam ale smażone. Nie przepadam ogólnie za takimi rybkami ale w końcu się przekonałam :)
OdpowiedzUsuń