środa, 17 lipca 2013

L a v r a k i - Greek Sea Bass - Europejski bass



                   SKŁADNIKI:   ( dla 4 osób )
                           
                                  2 lavraki ( ok. 1/2 kg każdy) - może być okoń morski
                               1/2 kg małe pomidorki
                                  4 ząbki czosnek
                                     pietruszka
                                     oregano
                                     sól
                                     pieprz

                                2 pergaminy do piekarnika
                                8 metalowe spinacze



                PRZYGOTOWANIE:

       Oczyścić ryby z zewnątrz- z łusek i wewnątrz- usunąć wnętrzności
       Dobrze wypłukać
       Położyć na pergaminie
       Nadciąć rybę w dwóch miejscach po każdej stronie i włożyć kawałki czosnku
       Posypać z każdej strony i wewnątrz: oregano, solą, pieprzem, pietruszką
       Ułożyć pomidory jak wskazuje zdjęcie
       Zawinąć dobrze rybę w pergamin
       Końce zabezpieczyć z obu stron spinaczami

               Piec w piecu wstępnie nagrzanym w temp.180 C
               Po 20 minutach przekręcić na drugą stronę

                     
Serwujemy z : grecką sałatką , fetą , chlebem opieczonym polanym olejem z oliwek i posypanym rigani


                                         S  M  A  C  Z  N  E  G  O  !

                     

   

                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz