SKŁADNIKI: ( dla 4 osób )
2 lavraki ( ok. 1/2 kg każdy) - może być okoń morski
1/2 kg małe pomidorki
4 ząbki czosnek
pietruszka
oregano
sól
pieprz
2 pergaminy do piekarnika
8 metalowe spinacze
PRZYGOTOWANIE:
Oczyścić ryby z zewnątrz- z łusek i wewnątrz- usunąć wnętrzności
Dobrze wypłukać
Położyć na pergaminie
Nadciąć rybę w dwóch miejscach po każdej stronie i włożyć kawałki czosnku
Posypać z każdej strony i wewnątrz: oregano, solą, pieprzem, pietruszką
Ułożyć pomidory jak wskazuje zdjęcie
Zawinąć dobrze rybę w pergamin
Końce zabezpieczyć z obu stron spinaczami
Piec w piecu wstępnie nagrzanym w temp.180 C
Po 20 minutach przekręcić na drugą stronę
Serwujemy z : grecką sałatką , fetą , chlebem opieczonym polanym olejem z oliwek i posypanym rigani
S M A C Z N E G O !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz