SKŁADNIKI:
1/2 kg fakies
4 cebule
5 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 filiżanka olej z oliwek
4 pomidory
1/2 przecier pomidorowy
4 marchewki
2 papryki
pietruszka
2 kostka knorr
sól
świeżo zmielony pieprz
oregano (rigani)
ocet winny (mały kieliszek)
PRZYGOTOWANIE:
Fakies zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny
Wrzucamy do garnka
Wlewamy tyle wody by przykryła soczewicę
Kroimy na małe kawałki : cebulę
czosnek
na większe kawałki : marchewkę
paprykę
pomidory
Podsmażyć na oleju: cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę, pomidory, dodać kostkę knorr
Dodajemy do soczewicy
Wrzucamy do zupy kostkę knorr
Przyprawiamy : przecier pomidorowy, sól, pierz , liść laurowy
GOTUJEMY 40 minut (do miękkości soczewicy)
Jak trzeba dolewamy wodę-zupa ma być (zawsze dolewamy ciepłą,przegotowaną wodę)
Ugotowaną zupę doprawiamy : oliwą z oliwek
pietruszka
oregano
ocet winny ( jak kto chce)
Podajemy z grecką FETĄ , sałatką z ziemniaków, plackami na suwlaki-opieczonymi z dwóch stron
Polewamy wszystko oliwką i posypujemy rigani
Ż Y C Z Ę .......W A M......... S M A C Z N E G O !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz